3 Aralık 2010 Cuma

TİRE (Kaplan Dağ Restoran)

Ege sofrası denince...
İzmir’in Tire ilçesinde bir dağ köyü, Kaplan... Asırlık kestane, ceviz, çınar ağaçları ve tatlı su kaynaklarının gizlendiği vadinin yanıbaşında, doğanın içinde bir restoran, Kaplan Dağ.. başka hiçbir yerde bulamayacağınız yöresel yemekleriyle,mezeleriyle,otantik havasıyla,etkileyici manzarasıyla bölgeye yolu düşenlerin kaçırmaması gereken bir lezzet durağı.

Kaplan Dağı, İzmir’in Tire’sinin hemen ötesinde bir dağ. Dağın yamaçlarından süzülen yağmur suları, kaynak suları yukarıdan aşağıya bir vadi oluşturuyor. O vadinin iki yamacı ağaçlarla kaplı.
Dağ Restoran ot yemekleri ağırlıklı otantik Ege mutfağı sunuyor. Aydın Dağlarında yetişen tüm ot türleri Kaplan Dağ Restoran’da sofraya çıkarılıyor. Kiminin salatası, kiminin kavurması yapılıyor, kimi haşlanmış, kimi de kuzu etiyle pişirilmiş olarak sunuluyor.
Keyif erbabı Levantenler, Rumlar ve Türkler ta İzmir’den arabalarla buraya gelir, yaz aylarında ağaçların altında keyif yaparmış. Dağın yamaçlarından aşağıya bakılınca Tire Ovası "tabak gibi" dümdüz uzanıyor.
Hava soğuk olmasa manzaraya karşı bahçede oturmanın zevki büyük olacak ama hava soğuk.
İçeriye girdik. Ahşap, yüksek tavanlı bir salon. Salonun tam ortasındaki saç sobada gürül gürül odun yanıyor.

Lokantanın duvarlarında gelmiş geçmiş erenlerin resimleri, yazıları, neyleri asılı.Hürmüz Hanım’ın mutfaği "Tire otları" ağırlıklı. Tire yemekleri. Otlarını Tire pazarından satın alıyor veya dağdan toplattırıyormuş. Hürmüz Hanım "Onu da tadalım, bunu da..." diyerek neler tattık neler...
Kuzu kulağı  ile "taama" başladık. Taze dağ kekiği ve kuzu kulağı yedik. Masaya "çebrika" getirildi. Ekmeğin üzerine taze köy tereyağını sürmüşler. Bir tabak içinde kekik tuzu, kırmızı biber karışımı var. Yağlı ekmeğe ekilip yeniliyor. Kopurcuk, ıspanak, pazı, ısırgan otu, iğnelik, ebegümeci, zilcan ve pırasadan "ot kavurması" Radika, hardal cücüğü, lahana cücüğü hele o enfes TİRE KÖFTESİ bugüne kadar yediğimiz bütün tire köfteleri yalanmış :) hala tadı damağımda.Tire’nin Kaplan Dağ Lokantası’nın iki özel tatlısı karpuz kabuğu reçeli ile ceviz krokan.Hürmüz Çakır diyor ki, "Eski insanlar o kadar tutumlu imiş ki, karpuz yerken kabuğunu ve çekirdeğini atmazlarmış. Çekirdek kurutulur, kavrulur, yenirmiş. Kabuğu ise kireç kaymağı suyuna yatırıldıktan sonra reçel yapılırmış."
UNUTMAYIN : Kaplan Dağ Restoranı'na rezervasyon yaptırmadan gittiğinizde boş masa bulup da yemek yeme şansınız yok denecek kadar zayıf. :(

Hiç yorum yok: